Klassiska FA-cupen

En av de mest klassiska fotbollsturneringarna i världen som spelas hittar vi förstås i England. Den kallas FA-cup eller The Football Association Challenge Cup, vilket är dess fullständiga namn.

I FA-cupen deltar över 600 lag och villkoret för att få delta är att laget är från England. Laget skall dessutom spela någonstans i det omfattande engelska ligasystemet och ha en egen arena värd namnet. Det är en spännande form av cupspel då lag från helt olika divisioner kan komma att mötas. Alla matcherna lottas utan egentlig inbördes ordning, inga lag seedas in utan slumpen regerar. Om två topplag lottas mot varandra i början av cupen kommer de inte att kunna mötas i någon final. Är laget utslaget så är det.

Spännande final

Finalen i FA Cup är ett av de största evenemangen som finns i engelsk fotboll, med utsåld arena och fulla läktare. Oavsett vilka lag som tar sig till final, kommer matchen att spelas på nya Wembley Stadium. En neutral plan alltså. Även semifinalerna spelas där medan övriga matcher i cupen spelas på något av lagens hemmaplan. Finalen i FA cup är såklart ohyggligt spännande och matchen är mycket sevärd. Det går redan nu att boka biljett till finalen 2018 för den som inte vill bli utan. På gosporttravel.com, som erbjuder riktigt bra fotbollsresor, hittar du biljetter och även möjlighet att boka ett helt paket med hotell, flyg och matchbiljett. Matchen spelas den 19 maj.

David mot Goliath

Det handlar inte om David Beckham, utan den bibliska liknelsen. I och med att lag från de lägre divisionerna får delta finns chansen för ett mindre känt lag att vinna över ett topplag. Sådana fenomen i FA Cup kallas jättedödare eller Giant-killer. Det händer endast i undantagsfall, men chansen eller risken finns där. Varje år.

Det största laget

När man pratar om FA Cup så går det inte att undvika att prata om Arsenal. Sedan tävlingens start 1871 har laget gått till final hela 20 gånger och vunnit 13 av dessa. Den första vinsten fick de 1927 och senaste i år. Detta reflekteras även på individnivå där de syns på andra rekordplatser så som spelaren och managern med flest vinster. Laget har även några vinster i Premier League även om de inte är den klara favoriten där, bortsett från ett år. 2002 vann nämligen laget alla sina matcher under hela säsongen och lyckades dessutom gå segrande ur finalen mot Manchester United som vunnit hela 13 finalmatcher.

 

admin