Stjärnorna i skuggan

I de stora fotbollslagen så är det nästan alltid de mycket skickliga anfallarna som får allra mest beröm och uppskattning. Men det finns de som inte syns som är minst lika viktiga för lagets framgång. Idag tar vi upp en av dessa – Naprapaten.

Massage

Det är idag inte ovanligt att de största svenska fotbollslagen har en naprapat anställd på heltid. De ingår i ”laget bakom laget” och hjälper spelarna att hålla sig i topptrim – och framförallt skadefria. Malmö FF är inget undantag och har anställt Wilner Registre. Hans arbetsuppgifter består i att dra fingrar rätt som hoppat ur led, massera ömma ryggar och på alla andra sätt se till att spelarna är fysiskt förberedda för de utmaningar de ställs inför. Registre hjälper även till med lättare, dagliga rehabövningar. De långtidsskadade spelarna, som Guillermo Molins, får dock sin rehab från den klinik Malmö FF anlitar. Att Registre varit framgångsrik i sitt arbete märks; Malmö FF är det lag med det lägsta antalet muskelskador i Allsvenskan, trots att de spelat väldigt många matcher.

Vad gör då en naprapat? Vill du lära dig med om detta så kan vi rekommendera denna länk till Naprapatiska. Men om vi själva enkelt uttryckt ska försöka oss på en förklaring så söker en naprapat efter de bakomliggande orsakerna till att man har ont eller i vissa fall får likartade skador gång på gång. Behandlingsformerna är allt från massage, tryck på triggerpunkter och akupunktur. Behandlingen är manuell, vilket innebär att naprapaten främst använder sig av sina händer.

Naprapaten utgör alltså en viktig del av laget. Det är sedan tränarens roll att bygga upp styrka, balans och koordination hos spelarna.

admin